انواع عدسی عینک (شیشه عینک)
به طور کلی عدسی های عینک به دو گروه شیشه ای و پلاستیکی تقسیم می شوند. اگر چه در طول دهه های گذشته مواد گوناگونی در ساخت عدسی های عینک به کار گرفته شده است اما تنوع این مواد هم چنان رو به گسترش است. در این مقالعه سعی داریم شمارا با انواع عدس عینک آشنا کنیم تا به هنگام خرید بتوانید محصول مورد نظرتان را بهتر انتخاب نمایید.
عدسی های شیشه ای
ماده ای که به طور سنتی جهت عدسی های عینک استفاده می شود، شیشه است و یکی از رایج ترین آنها شیشه (Crown) می باشد. عدسی های شیشه ای قدمت بیشتری دارند و غالباً دوام بیشتری نسبت به عدسی های پلاستیکی دارند. این نوع از عدسی ها بر خلاف عدسی های پلاستیکی دیرتر خش بر می دارند، ولی عدسی های شیشه ای زودتر می شکنند و این امر می تواند برای چشم بسیار خطرناک باشد.
مزایای عدسی های شیشه ای:
- شیشه نسبت به ایجاد خش مقاوم است و به راحتی تحت تاثیر عوامل محیطی قرار نمی گیرد.
- چون ضریب شکست بالاتری دارند، نازکترند.
معایب شیشه ها:
- همانطور که میدانید شیشه ها وزن بیشتر دارند و این وزن باعث میشود تا فریم های مورد استفاده زودتر خراب شوند.
- شیشه ها به علت نداشتن آنتی رفلکس نمیتوانند دافع نور های مضر باشند
- شیشه به علت شکننده بودن مورد استقبال قرار نمیگیرند.
عدسی های دو کانونه
عدسی های دو کانونه همانطور که از اسمشان پیداست دارای دو کانون که اغلب برای افرادی که در دو دید، ضعف بینایی دارند استفاده میشود تا بتوانند با یک عینک هم دید دور بینی خوبی داشته باشند و هم نزدیک بینی. از معایب این نوع عدسی ها میتواند به ظاهر آنها اشاره نمود که خط مرزین دید نزدیک و دور در عدسی قابل مشاهده است.
در این نوع عینک ها، برای دید دور از قسمت بالای عدسی عینک و برای دید نزدیک از بخش تحتانی عدسی عینک استفاده می شود. به قسمت تحتانی این عدسی ها که مربوط به دید نزدیک است، اصطلاحا سگمنت SEGMENT می گوئیم و در اشکال و اندازه های گوناگونی می باشد . این عینک ها مورد استفاده کسانی قرار می گیرد که نمی خواهند از دو عینک، یکی برای دید دور و یکی برای دید نزدیک استفاده نمایند. این عینک ها برای کسانی که شماره دو چشم اختلاف زیادی دارد و یا کسانی که دارای انحراف عمودی هستند، توصیه نمی شود؛ زیرا بیناییشان با مشکل مواجه خواهد شد.
عدسی های دو کانونه (ناخنی) در انواع مدل های فتو کروم پلاستیک، شیشه و آنتی رفلکس در برند های مختلف و با ضریب شکست های 1.50، 1.60، 1.67 و 1.74 تولید میشوند.
عدسی عینک تدریجی
عدسی ها تدریجی یا فری فرم هم مانند عدسی های دو کانونه دارای دو دید میباشد. اما به دلیل نداشتن خط مرزی به این مدل عدسی تدیجی گفته میشود. در این نوع عدسی نمره به تدریج تغییر داده می شود و مابین این تغیرات نمره ای دیگر برای مخاطب ایجاد میشود که این نمره کاربرد هایی دارد که در ادامه توضیحاتی میدهیم.
زمانی که سن ما به حدود چهل سال می رسد، عدسی چشم قدرت تطابق خود را از دست می دهد و در نتیجه بدون عینک نمی توانیم مطالعه کنیم یا اجسام نزدیک را به خوبی ببینیم و در اصطلاح دچار پیر چشمی می شویم. این مساله برای افرادی که پیش از آن به عینک نیاز نداشته اند چندان مشکل ساز نیست؛ چون با مراجعه به چشم پزشک و خرید عینک مناسب مشکل حل می شود. افرادی که پیش از آن عینک داشته اند با مشکل پیچیده تری مواجه می شوند؛ چون باید همیشه دو یا چند عینک همراه خود داشته باشند.
عینک های نزدیک بینی برای فاصله های دید 30 تا 40 سانتی متری تجویز میشود برای مثال هنگام مطالعه دستمان در فاصله حدودا 34 سانت از چشم ما قرار دارد. عینک های دوربینی هم که برای فاصله های دور مثل راه رفتن، تلویزیون نگاه کردن، رانندگی و... تعیین نمره میگردد. افرادی که با لپ تاپ و سیستم کار میکنند با عینک های دو کانونه نمیتوانند به خوبی فاصله مانیتور را ببیند چون مانیتور ها معمولا در فاصله 60سانتیمتری قرار دارد. عدسی های تدریجی با نمره ای که در فاصله بین کانون نزدیک بینی و دوربینی دارند میتوانند نیاز مخاطب خود را بر طرف کنند البته ناگفته نماند که این عینک ها باید با مهارت بالا ساخته شوند.
نکته: اگر شما هم برای اولین بار می خواهید از عینک های تدریجی و دو کانونه استفاده کنید باید بدانید عادت کردن به این سیستم از عینک ها زمان کافی نیاز دارد و باید با صبر به عینک خود عادت کنید تا راحتی دید را با یک عینک داشته باشید.
عدسی های تدریجی (فری فرم ) در انواع مدل های فتو کروم پلاستیک، شیشه و آنتی رفلکس در برند های مختلف و با ضریب شکست های 1.50، 1.60، 1.67 و 1.74 تولید میشوند.
عینک های با شیشه فتوکرومیک
عدسی های فتوکرومیک، نوع خاصی از عدسی هستند که در شرایط نوری مختلف تغییر رنگ می دهند، یعنی در روشنایی تیره و در تاریکی روشن شده و نور بیشتری را عبور می دهند. خاصيت اصلی اين عدسی ها آن است كه وقتی در معرض نورخورشيد قرار می گيرند؛ يک ماده معدنی كه معمولا هاليد نقره است، به يون های تشكيل دهنده اش تجزيه می شود که اين امر باعث رنگی شدن آن می گردد. اين واكنش قابل برگشت است و اين خاصيت در طول زمان از بين نمی رود. در تاريكی، دو يون به هم متصل می شوند و دوباره ماده اصلی را می سازند و عدسی بی رنگ می شود.
در این لنزها میلیونها مولکول کلرید نقره یا نمک های نقره با دیگر هالوژنها قرار داد. لنز در غیاب نور ماوراء بنفش شفاف است، پس در اکثر جاهایی که با نور مصنوعی روشن شده این عینک ها شفاف هستند. وقتی نور uv (که در نور خورشید وجود دارد) به شیشه عینک برسد، ساختار مولکولها تغییر میکند. این ساختار جدید بخشی از نور مرئی را جذب میکند و باعث میشود لنز تیره شود. هر چه شدت نور uv بیشتر باشد، لنز تیره تر میشود. تيره شدن شيشه فوتوكروميک در نور، نسبتًا سريع است ولی روشن شدن شيشه در تاريكی كندتر صورت مي گيرد. بنابراين استفاده از شيشه های فوتوكروميک قوی برای كسانی كه به طور متناوب از روشنايی به تاريكی می روند و يا برای رانندگی در مسيرهای دارای سايه و تونل، مناسب نيست. شيشه های زرد و نارنجی، امواج كوتاه را جذب می كنند ولی نور زرد تا قرمز را از خود عبور می دهند .
در گذشته عدسی های فتو کرومیک فقط از جنس شیشه ساخته می شدند، اما امروزه عدسی های فتوکرومیک پلاستیکی هم در بازار موجود می باشد.
عینک فتوکرومیک نمی تواند بطور کامل جایگزین عینک آفتابی شود، چون ممکن است تیرگی آن در نور شدید برای حفاظت از چشم ها کافی نباشد، اما به عنوان یک عینک عادی برای افراد فعالی که مکرراً در محیط های روشن و محیط سربسته رفت و آمد می کنند، کارایی خوبی دارد.
تغییر درجه حرارت می تواند شدت تیرگی عدسی فتوکرومیک را تغییر دهد. هرچه هوا سردتر باشد، عینک تیره تر و هرچه هوا گرمتر باشد، عینک روشن تر خواهد بود. لذا استفاده از این عدسی ها در شرایط آب و هوایی بسیار سرد توصیه نمی شود، زیرا سرما میزان عبور نور از این عدسی ها را تا حد صفر کاهش میدهد.
از آنجا که روشن شدن کامل عدسی فتوکرومیک چند دقیقه طول می کشد، استفاده از آن برای افراد مسن و هنگام رانندگی در شب توصیه نمیشود.
عدسی های فتوکرومیک به مرور زمان کهنه می شوند و توانایی روشن شدن را از دست می دهند ، استفاده از عینک فتوکرومیک کهنه در زمان رانندگی شبانه می تواند خطرآفرین باشد.
عدسی فتوکروم ترانزیشن
ترانزیشن Transition به معنی سرعت بالاتر تغییر رنگ یون ها در عدسی فتو کروم می باشد. در نسل جدید فتوکروم ها از یون هایی استفاده میگردد که سرعت بالا تغییر رنگ را دارند و این عمل باعث میشود در هر محیط با نور متغییر، عدسی به سرعت بالاتری به نسبت فتوکروم های معمولی خود را تنظیم کرده تا مخاطب کاهش دید نداشته باشد.
عدسی های پولاریزه
در عدسی های پولاریزه ماده شیمیایی خاصی به کار رفته که نور را فیلتر می کنند. این مولکولهای شیمیایی، روی عدسی را طوری پوشش می دهند که به طور اختصاصی مانع عبور بعضی از طول موج های نور می شوند. فرض کنید جلوی یک پنجره پرده کرکره آویزان کرده باشیم، در این حالت فقط نوری که از شکاف پره های پرده عبور می کند، قابل رویت است.
در عینک های آفتابی پولاریزه، فیلتر شکاف های عمودی برای عبور نور ایجاد می کند. این بدان معنی است که فقط اشعه های نورانی عمودی که به چشم شما می رسند از عدسی پولاریزه عبور می کنند. این عدسی ها همه نورهای افقی را بلوکه می کنند، در نتیجه نوری را که شما با عینک پولاریزه می بینید اندکی تارتر از معمول است اما جزئیات اشیاء بهتر و واضح تر دیده می شوند. افرادی که از عینک های پولاریزه به مدت طولانی استفاده می کنند اغلب عنوان می کنند که پس از ساعت ها ماندن در نور آفتاب خستگی کمتری احساس می کنند. بخصوص ماهیگیران از عدسی های پولاریزه در کاهش خیرگی نور و دید بهتر داخل آب رضایت زیادی دارند.
عینک های بلوکات
عدسی بلوکات نور آبی ساطع شده از کامپیوترها، تلفن های هوشمند و تبلت ها را فیلتر می کند. این نوع عدسی به طور فزاینده های در حال بکارگیری است، بعضی افراد بسیار نگران هستند که استفاده طولانی مدت از کامپیوترهایشان باعث آسیب چشمی شود. این نگرانی می تواند به جا باشد؛ اما تاکنون هیچ شواهدی دال بر هیچگونه آسیب غیرقابل برگشت چشم ها ناشی از کار با کامپیوتر نیست.
توصیه چشم پزشکان به کسانی که مدت زیادی با کامپیوتر یا گوشی هوشمند کار می کنند استفاده از عدسی بلوکات یا لنز عینک بلوکات است. این عدسی ها به طور مستقیم و تخصصی برای جلوگیری از ورود نور آبی بنفش به داخل چشم طراحی شده اند و ساختار آنها به همین منظور است. این عدسی ها می توانند به عنوان لنز عینک طبی برای افراد دارای مشکل بینایی مانند نزدیک بینی و دور بینی مناسب باشد وهم در جلوگیری از ورود نور آبی ایفای نقش کند.
نورهای آبی _بنفش تقریبآ درهمه جا وجود دارند و قرار داشتن مستمر در معرض تابش آن ها خطر آسیب های چشم و بینایی را افزایش میدهد .به همین خاطر است که تقریبا تمامی دانشمندان و کارشناسان حوزه چشم و بینایی تاکید ویژه ای بر محافظت چشم در برابر نورهای آبی دارند. این عدسی ها UV420 هستند.
عدسی بلوکات چه کاربردی دارد؟
عدسی بلوکات نوری که از صفحات نمایشگر مانند کامپیوتر و موبایل ساطع میشود و در واقع همان نور آبی مضر را کنترل میکند . طراحی این عدسی به صورتی است که مانع ورود نور آبی به داخل چشم می شود و از چشم شما در برابر نورهای مضر محافظت میکند.
ویژگی های فنی عدسی blue cut
عدسی های بلوکات در برگیرنده لایه هایی هستند که به عنوان محافظتی اشعه های یووی به کار می روند. این عدسی ها از درون و خارج دارای پوشش Anti-reflex هستند. آنتی رفلکس بازتاب نور را به حداقل رسانده و عبور نور را تا 99% ممکن میسازد. عینک آنتی رفلکس در روز به ویژه در زمان تابش نور خورشید و هنگام رانندگی شبانه دید را بهتر و شفاف می کند. عدسی آنتی رفلکس پوشش استارتیک دارد و باعث عدم جذب ذرات گرد و غبار بر روی عدسی و تمیز ماندن آنها میشود.
این نوع عدسی برای افرادی که روزانه بیش از 2 ساعت با رایانه و موبایل کار می کنند توصیه میشود تا آسیب کمتری به چشم آنها وارد شود.
نکته: در بعضی از برند های عدسی بلوکات، رنگ کهربایی رنگی دیده میشود که باعث تغییر رنگ میشود.
عدسی بلوکنترل
خورشید منبع اصلی نور آبی بنفش است که در صورت حضور در بیرون از خانه یا محل کارتان و..... در معرض تابش این نور قرار میگیرید. اما این تنها منبع نور آبی بنفش نیست. نمایشگر دستگاه های الکتریکی مثل رایانه، گوشی تلفن همراه، تلویزیون، لامپ های ال ای دی و فلورسنت این نور را تولید می کنند.خیلی از افراد به دنبال عدسی بلو کنترل یا بلوکات هستند تا از میزان آسیب نور آبی بکاهد. عدسی بلوکنترل نوعی فیلتر است که در عدسی قرار میگیرد .هدف از تعبیه آن مانع شدن نور آبی بنفش که از دستگاهای دیجیتال به چشم ما برخورد میکند است. اگر طی روز از دستگاه های الکتریکی دارای نمایشگر استفاده می کنید عدسی بلوکنترل کمک میکند دید بهتری داشته باشید همچنین چشم شما کمتر خسته میشود و از فشار زیاد بر ان جلوگیری میشود. عدسی بلو کنترل دارای پوششی شفاف بر روی سطح عدسی است که مانع از بازتاب نور و بازتاب ان به درون چشم میشود.
تفاوت عدسی بلوکنترل و عدسی بلوکات
عدسی بلوکنترل فقط بخشی از طیف نور آبی بنفش که به آن اشعه فرابفش گفته میشود را حذف میکند، و نورهای مفید را که برای سلامتی چشم و بدن لازم است را عبور میدهد اما عدسی بلوکات تا ۹۵ درصد از طیف های نور آبی بنفش را حذف میکند. این طیف نور شامل نورهای مفید و نورهای مضر، در حالی که بخشی از طیف نور آبی بنفش برای بدن بسیار ضروری است .
نکته مهم در استفاده از عدسی های بلوکات و بلوکنترل
بعضی افراد از این مسئله شکایت دارند که با عدسی های بلوکات یا بلوکنترل , شفافیت و کیفیت لازم را در دید ندارند ( البته زمانی که با عدسی های معمولی مقایسه میشود ) مثلا وقتی به یک دیوار سفید نگاه میکنند , با عدسی های بلوکات کمی زرد رنگ دیده میشود. علت این اتفاق بسیار ساده است زیرا عدسی بلوکات بخش عمده ایی از رنگ آبی را حذف کرده است. ما برای داشتن بهترین کیفیت دید، نیاز به تمامی رنگ ها را داریم. لازم به ذکر است که در عدسی های بلوکنترل این اتفاق ضعیف تر است.
اولویت اول در انتخاب بین این دو نوع عدسی , بی شک استفاده از عدسی بلوکنترل میباشد ، اما بواسطه ی قیمت بالایی که دارد بعضی افراد ترجیح میدهند از بلوکات استفاده نمایند. عدسی بلوکات فقط جلوی شدت نور آبی را میگیرد، این عملکرد در خیلی از گوشی های هوشمند به نام Eye Comfort یا راحتی چشم وجود دارد و با فعال کردن آن متوجه خواهید شد که رنگ صفحه نمایش شما کمی زرد رنگ میشود ، اتفاقی که با عدسی بلوکات نیز دیده میشود و دلیل آن, حذف نور آبی است ، این واکنش در عدسی های بلوکنترل کمتر دیده میشود، اگر میخواهید در تمامی ساعات روز، این عینک روی صورت شما باشد، بهتر است از عدسی بلوکنترل استفاده نمایید تا کیفیت دید بهتری داشته باشید .در نظر داشته باشید عدسی های بلوکات جلوی انرژی بالای اشعه ی فرابنفش را نمیگیرد.
عدسی های پلی کربنات
به علت سبکی و مقاومت در برابر ضربه، استفاده از عدسی های پلی کربنات برای عدسی های عینک از اوایل سالهای 1980 شروع شد. پس از آن، عدسی های پلی کربنات به عنوان عدسی استاندارد در عینک های ایمنی، عینک های ورزشی و عینک های اطفال بکار رفتند. از آنجاییکه این عدسی ها نسبت به عدسی های پلاستیکی معمولی شانس کمتر برای شکستن دارند، برای عینک های بدون فریم که عدسی با سوراخی به دسته عینک پیچ می شود، انتخاب مناسبی هستند. زمانیکه دلواپس ایمنی چشم ها هستیم، معمولا عدسی های پلی کربنات بهترین انتخاب برای عینک های طبی، آفتابی و ورزشی است.
عدسی های پلی کربنات نسبت به عدسی های پلاستیکی معمولی نازکتر و سبکتر هستند. همچنین در برابر اشعه مضر ماوراء بنفش نور خورشید 100% محافظت دارند و در مقایسه با عدسی های شیشه ای یا پلاستیکی در مقابل ضربه ده برابر مقاومترند. ترکیبی از سبکی، محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش و مقاومت در برابر ضربه این عدسی ها را تبدیل به انتخابی عالی برای عینک کودکان و عینک های ایمنی می کند.
اگر بر روی عدسی های پلی کربنات پوشش آنتی رفلکس به کار رود، وضوح دید بهتری خواهند داشت. پوشش آنتی رفلکس انعکاس های نوری مزاحم به خصوص موقع رانندگی شبانه و نور کم و سایر موقعیت هایی که پخش نور زیاد است را حذف کرده و باعث دید بهتر می شود.
عدسی پلی کربنات با ضریب شکست 1.59 شناخته میشوند اما عدسی های 1.61 و 1.60 هم در دسته عدسی های نشکن قرار دارند.
شرکت های مختلف تولید کننده عدسی عینک، عدسی ها پلی کربنات فتوکروم، پلی کربنات بلوکات، پلی کربنات بلوکنترل و پلی کربنات فتو بلو را نیز تولید میکنند.
عدسی های رنگی
عدسی های رنگی را می توان به دو دسته نمره دار و بدون نمره تقسیم کرد. اینجا میخوایم یک خبر خوب را به شما بدهیم!!! شما در عینک اردیبهشت میتوانید با هر رنگی که میخواهید درخواست عینک طبی بدهید.
این موضوع یک خبر خوشحال کننده برای افرادی است که می خواهند عینک طبی آفتابی داشته باشند. این نوع عدسی های دارای پوشش اشعه فرابنفش UV400 نیز می باشند.
ضریب شکست عدسی
عدسی های عینک در ایندکس یا ضریب شکست های مختلفی برای نمرات چشم های مختلف تولید میگردند. 1.50، 1.59، 1.60، 1.61، 1.67، 1.70، 1.74، 1.76.
همانطور که میبیند اعداد بعد از ممیز 1.00 بزرگتر میشوند و این بدان معناست که هرچقدر عدد بعد از ممیز بزرگتر باشد عدسی ها دارای فشردگی بیشتری هستند.
فشردگی در ضخامت عدسی ها و نوع فریم نقش بسیار زیادی دارد. توجه داشته باشید اگر نمرات عینک بالایی دارید (اصطلاحا ته استکانی) از فریم های با سایز های کوچکتر استفاده کنید زیرا در عدسی های نمره منفی نزدیک شدن به کانون عدسی ضخامت کمتری دارد به همین دلیل اگر فریم ها به گرد نزدیگ تر باشند عدسی عینک هایی با نمره بالا زیباتر دیده میشوند.
نمره عینک
وقتی به چشم پزشک مراجعه می کنید، میزان ضعیفی و آستیگمات چشم شما را با دستگاه محاسبه می کند، این عدد از 0.25 شروع و تا 20 ادامه دارد. در نمره چشم - به معنای دوربینی و + به معنای نزدیک بینی است. در کنار نمره ضعیفی چشم، میزان آستیگمات چشم نیز مشخص می شود برای مثال -1.00 نمره چشم فردی را در حالت دوربین نشان می دهد.
نظر بدهید